Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advocaat erkend specialist in school-, publiek- en bestuursrecht.


Emmanuel Gourdin, lawyer specialized in school, public and administrative law

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel : +32(0)2 894 45 74

Emmanuel Gourdin kreeg in 2015 de titel van specialist in administratief recht en schoolrecht toegekend. Hetzelfde jaar werd hij de derde partner van het kantoor Altea aan de zijde van Céline Verbrouck en Michel Kaiser.

Emmanuel Gourdin wil aan zijn cliënten een grondige juridische kennis op zijn gebied en een breed begrip van de uitdagingen, ook van de niet juridische uitdagingen (menselijke, commerciële, politieke, strategische ...), verschaffen.
Als advocaat houdt Emmanuel Gourdin zich bezig met alle domeinen van het administratief recht en het grondwettelijk recht.

Zo behandelt hij zeer vaak dossiers met betrekking tot onderwijsrecht, ambtenarenrecht, stedenbouwkundig en milieurecht, recht van de plaatselijke besturen, en met name met betrekking tot gemeentebelastingen, economisch publiekrecht, publiek contractenrecht (met name inzake concessies ...) en grondwettelijk recht en rechten van de mens.

Daarnaast is hij gespecialiseerd (zonder dat deze opsomming volledig is) in administratief gezondheidsrecht, en meer bepaald in farmaceutisch recht en ziekenhuisrecht, in grondwettelijk recht, in overheidsopdrachtenrecht en in rechten van de mens en in onteigeningsrecht.

Uit overtuiging probeert hij, wanneer dit mogelijk is, voor niet gerechtelijke oplossingen te kiezen om conflicten op te lossen.

Gezien zijn specialiteitsdomein pleit hij vaak voor de Raad van State, het Grondwettelijk Hof, hoven en rechtbanken, administratieve rechtscolleges, administratieve overheden ... Hij verstrekt eveneens juridisch advies.

Naast licentiaat in de rechten, diploma dat hij in 2003 behaalde aan de Université Catholique de Louvain (UCL), is Emmanuel Gourdin bovendien houder van de diploma’s bijkomende en gespecialiseerde studies in economische en sociale ethiek (UCL) en in ontwikkelingssamenwerking (ULB).

Na zijn betrekking bij de administratie van de plaatselijke besturen van het ministerie van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest trad hij in 2007 toe tot de Brusselse balie binnen de advocatenassociatie Xirius als stagiair en vervolgens als medewerker van meester Michel Kaiser.  Hij nam deel aan de oprichting van het kantoor Altea waarvan hij in 2015 één van de partners werd.

Bovendien werd Emmanuel Gourdin belast met een cursus sociale wetgeving aan het Institut Supérieur d’Enseignement Infirmier (van 2008 tot 2010) en met diverse cursussen administratief en grondwettelijk recht (van 2008 tot 2012) aan de Ecole Nationale de Fiscalité.  

Lijst van de publicaties van Emmanuel Gourdin

  • E. GOURDIN, « «Un défi relevé et une occasion manquée pour la Communauté française », note sous C.C.89/2011, A.P., 2011/3, pp. 283-289.
  • E. GOURDIN, « L’absence de recours effectif pour les candidats au concours d’admission au stage judiciaire : une lacune à combler », note sous C.C. 161/2011, A.P., 2012/1, pp. 127-132.
  • E. GOURDIN, «La relation de travail des membres de cabinets ministériels en Région de Bruxelles-capitale : entre le statut et le contrat», note sous CE, n° 222.558 du 19 février 2013, Vanderstichele, A.P., 2013/2, pp. 241-247.
  • E. GOURDIN et M. KAISER, « La qualité du requérant et son intérêt au recours et au moyen », La justice administrative, F. VISEUR et J. PHILIPPART (dir.),  Collection de la Conférence du Jeune Barreau de Bruxelles, Larcier, Bruxelles, 2015 pp.31-84.
  • E. GOURDIN et M. KAISER, « Les établissements pour personnes âgées en Région de Bruxelles-capitale », in P.-O. DEBROUX et D. YERNAUT, Le droit bruxellois. Un bilan après 25 ans d'application (1989 - 2014), Bruxelles, Bruylant, 2015, pp. 1423-1453.